Aperol spritz kokteilis – gėrimas jūsų vakarėliams
Ant upės kranto švenčiate išleistuves, namuose vakarojate su draugais, ketinate priimti ypatingą svečią – visoms šioms situacijoms gali prireikti gero alkoholinio kokteilio, kuris tiks po valgio ir paįvairins meniu. Šiam tikslui puikiai tinka itališkas vyno kokteilis, kuris vadinamas Aperol spritz.
Kas slepiasi po Aperol spritz pavadinimu
Aperol spritz kokteilis paprastai patiekiamas kaip aperityvas, t. y. prieš maistą. Bent jau tokia tradicija egzistuoja Šiaurės Rytų Italijoje. Pagrindiniai kokteilio ingredientai: baltasis itališkas vynas Prosecco, karčioji itališka trauktinė Aperol ir gazuotas vanduo. Austrijoje arba Vengrijoje kokteilis kartais vadinamas Spritzer (nuo žodžio „putojantis“), likusiame pasaulyje šį kokteilį kartais dar vadina Spritz veneziano arba tiesiog Spritz. Egzistuoja labai panašus kokteilis, pavadinimu Spritz al campari, kurio sudėtyje Aperol trauktinę pakeičia itališkas likeris kamparis. Aperol spritz kokteilio populiarumo viršūne galime laikyti 2018 metus. Tuomet portalas „Drinks International“ paskelbė šį kokteilį devintuoju geriausiai parduodamu kokteiliu pasaulyje.
Spalvinga kokteilio istorija
Spritz kokteilio receptas gimė tuomet, kai Italijos Veneto regione dominavo Habsburgai, taigi Lombardijos-Veneto karalystės gyvavimo laikotarpiu. Kariai, bet taip pat ir įvairūs pirkliai, diplomatai ar kiti Habsburgų imperijos piliečiai mėgo vietinėse užeigose gerti vietinį vyną, tačiau būtent Veneto gėrimai jiems atrodė kiek per stiprūs. Jie prašydavo į vynus įpilti šlakelį vandens, kad jie būtų kiek švelnesni. Pirmasis Spritz kokteilis buvo putojančio baltojo vyno, raudonojo vyno ir vandens mišinys. Šiandien kokteiliui naudojama trauktinė Aperol sukurta 1919 metais Padujoje, tačiau ingredientu kokteilyje Aperol spritz ji veikiausiai tapo tik XX amžiaus viduryje.
Skaityti visą straipsnį 'Aperol spritz kokteilis – gėrimas jūsų vakarėliams'»